Od laganih izleta gde uz mir i tišinu Tare svoje misli možete „pustiti na otavu“ pa do ozbiljnijih, zahtevnih i adrenalinskih aktivnosti koje će preporoditi odnose između Vas i onih sa kojima delite radni dan, koja će doneti radost i uzbuđenje za svaku porodicu. Razgledanja prirode, zabavne lagane igre, adrenalinsko-avanturističke potrage za blagom samo su neke od mogućnosti, a uvek se prilagođavamo Vama i Vašim zahtevima.

Ponuda izleta i aktivnosti:

Izlet Tara 1

Bajina Bašta ili Vila Drina – Manastir Rača – Kaluđerske Bare – vidikovac Crnjeskovo, crkva na Tari, ergela konja-Kaluđerske Bare.

Polazak iz Zepter Hotela Drina Bajina Bašta/ Vile Drina ka srpskom srednjovekovnom Manastiru Rača, zadužbini kralja Dragutina Nemanjića s kraja 13. veka, koji je rušen i obnavljan više puta tokom svoje istorije. Nakon posete riznici manastira, usponom kroz Taru odlazimo do Kaluđerskih Bara koje danas nisu u vlasništvu manastira, ali su jedno od najlepših turističkih atrakcija sa brojnim šumskim i ski stazama. Dalje vas vodimo ka vidikovcu Crnjeskovo koje se nalazi na 1035m   nadmorske visine, na 15 minuta hoda kroz šumu, gde se kao na dlanu pruža pogled na klisuru reke  Rače i grad  Bajinu Baštu. Sa vidikovca pešačimo lepom četinarskom šumom ka spomeniku na Borovom brdu, zatim obilazimo manastir Sabor srpskih svetitelja i ergelu konja na Kaluđerskim Barama, gde pravimo kratak odmor i pauzu za kafu. Nakon toga sledi obilazak čuvene atrakcije Kućice na Drini i povratak u hotel.

 

Izlet Tara 2

Bajina Bašta- Vila Drina – Zaovine  –  Banjska stena – Tepih livada –  Mitrovac –  Perućac –  reka Vrelo i restoran Vrelo.

Polazak iz Bajine Bašte posle doručka i obilazak očaravajućeg planinskog sela  Zaovine i istoimenog jezera. Uživaćete u zanimljivoj priči o Pančićevoj omorici, lepoj prirodi i još lepšem vidikovcu Banjska stena. Preko mesta Mitrovac, uživajući u šetnji od oko jednog kilometra, dolazimo do čudnovate prirodne pojave nazvanom Tepih livada, koja je naziv dobila po tome što se ugiba pod nogama kao mek tepih. Dalje se spuštamo ka Perućcu, odakle se pruža predivan pogled na kanjon reke Drine, jezero Perućac, pogled koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Perućac je turističko mesto, najpoznatije po jezeru koje je napravljeno zbog izgradnje hidroelektrane. Tu je i lepo uređena plaža, gde osim kupanja, gosti mogu da pecaju, voze se brodom, iznajme kajak ili pedalinu, spuštaju se čamcima Drinom, koju ćemo posetiti i dalje nastaviti ka samom naselju u čijem središtu je restoran „Vrelo“,smešten na vodopadu rečice Vrelo, najkraće reke u Evropi, koja se na tom mestu obrušava u Drinu)

Izlet vožnja vozom Šarganskom osmicom

Bajina Bašta-Vila Drina – Mokra Gora – Šarganska osmica – Bele vode – Mećavnik -Kremna.

Na vožnju Šarganskom osmicom polazimo nakon doručka i jutarnje kafe. Tokom vožnje proći ćemo stanicama Šargan-Vitasi, Šargan-Jatare i zaustaviti se na nekoliko vidikovaca, odakle se pruža fantastičan pogled na Mokru goru. Putujući čuvenom rutom u obliku broja osam, putniku je gotovo nemoguće da odredi kuda je voz već išao, a kuda tek treba da prođe. Po završetku vožnje koja traje 3 sata (sa usputnim pauzama) odlazimo do lekovitih izvora Bele vode i brda Mećavnik, na kome danas ponosno stoji možda jedini grad koji je u celini napravljen od drveta – Drvengrad. Uživajte na jedinstvenim mestima koje je izgradio poznati srpski reditelj Emir Kusturica tokom snimanja filma „Život je čudo“. Kao u svakom pravom gradu, i u Drvengradu postoje bioskop, muzej, crkva, biblioteka, restoran.  Put nas dalje vodi u selo Kremna, poznatog po prelepoj dolini, ali i po prorocima Tarabićima, Milošu i Mitru, neukim i nepismenim seljacima koji su, na iznenađenje mnogih, još u 19. veku, predvideli budućnost Srbije, Balkana i sveta.

Vožnja brodom do Višegrada

Polazak iz hotela posle doručka prema jezeru Perućac i ukrcavanje na brod za Višegrad (vožnja brodom oko 3 sata kroz očaravajući kanjon Drine). Put do Višegrada, mesta u kome se prepliću istorije imperija koje su vladale ovim prostorima. Najveća znamenitost Višegrada je jedan od najznačajnijih mostova svetske književnosti, zadužbina velikog vezira Mehmed- paše Sokolovića, čuveni most o kome je Andrić napisao roman „Na Drini ćuprija“. Kao svedočanstvo o epohama koje su se smenjivale na ovom području podignut je Andrićgrad, grad izgrađen od kamena kao jedinstveni spomenik istoriji ovog kraja. Šetnja Andrićgradom predstavlja svojevrsno putovanje kroz vreme. Po dolasku u Višegrad predviđeno je oko 1,5-2 h vremena za obilazak grada i njegovih znamenitosti. Nakon toga je ukrcavanje na brod i povratak brodom u Perućac (oko 3 sata vožnje).

 

Izlet spust čamcima rekom Drinom, obilazak Muzeja Municipium Malvesiatium, ručak u prirodi

Polazak iz Hotela/Vile Drina, hotela posle doručka do Perućca.  Ukrcavanje  na čamce i spust rekom  Drinom  do Bajine  Bašte, nakon kraće pauze sledi polazak za mesto Skelani (republika Srpska). Neophodno je da gosti ponesu lične karte (ukoliko su državljani Srbije) ili pasoše pošto se prelazi granica. Nakon 20-ak minuta vožnje dolazimo do rimskog Municipiuma Malvesiatiuma (rimski grad iz 2 v.n.e.). Nakon obilaska arheološkog nalazišta, sledi kraći obilazak muzeja Municipiuma u mestu Bosanska Crvica. Nakon posete muzeju sledi polazak u Perućac gde bismo u prirodi organizovali ručak (tradicionalno posluženje ovoga kraja pripremljeno od lokalnih namirnica).

Destilerija BB Klekovača

Poseta destileriji BB Klekovača koja se nalazi na svega 500 m od hotela gde se uz prezentaciju pogona, organizuje i degustacija najboljih rakija iz bogatog asortimana ove, sad već nadaleko, poznate destilerije.

Spust od Perućca do kućice na Drini kajakom – 2 – 3 h

Tura u trajanju od 2-3h. Spust se može organizovati za grupe koje broje od 8 do 100 gostiju.

Spust se može organizovati od maja do kraja septembra.

 

Orijentiring na Tari (sa zadacima) – 2 h

Može se organizovati za manje i za veće grupe, manje je fizički zahtevno. U trajanju 2h.

 

Pešačka tura na Tari – 2,5 – 3 h

Predlog pešačke ture:

Planinarska tura od Mitrovca do Banjske stene: kombijem/autobusom se putuje oko 35 minuta od Perućca do Mitrovca na Tari. Zatim se kreće pešice, od Mitrovca šumskom stazom ka Banjskoj steni. Staza je laka, dužine 6 km sa kumulativnim usponom od 200m. Na stazi su tri atraktivna vidikovca sa pogledom na reku Drinu i jezero Perućac. Od krajnje tačke, pešice se zatim ide stazom, pa makadamskim putem još 800 metara (sve ukupno 10 min. hoda) do mesta gde čeka kombi/autobus za povratak u Perućac, Bajinu Baštu. Trajanje pešačke ture je oko 3 h.

Tara Classic

Dolazak na jezero Zaovine, obilazak mesta gde je Josif Pančić pronašao Omoriku, Mitrovac, vidikovac Zelenika, šetnja duz čitavog toka reke Vrelo poznatije kao „reka Godina“, Kućica na Drini, obilazak destilerije i degustacija, manastir Rača.

Tara Safari

Odlazak na Mećavnik i poseta Kusturičinom Drvengradu, ukrcavanje na vojne kamione i polazak na safari, vidikovci Zmajevac, Banjska Stena i Osluša.

Kanjoning u kanjonu Belog Rzava (jezero Zaovine na Tari)

Celokupna grupa se najčešće deli na 4 ekipe od po 7-8 članova koji startuju u rasponu od pola sata. Uz svaku grupu idu po 2 vodiča. Početak ture je od 11h, trajanje do 17h. Svaki član bi imao kompletnu opremu za kanjoning. Kanjon Belog Rzava je namenjen kanjoningu za goste koji su bolje fizički pripremljeni, predstavlja pravu adrenalinsku avanturu.

Gastro Tara

Tura za ljubitelje gastronomije. Tura počinje kratkom šetnjom (na skretanju za Sokolinu) pa potom posluženje dobrodošlice (rakija, slatko, voda) – potom slede vidikovac Sokolarica gde poslužujemo slani zalogaj, obilazak izvora Lađevac, obilazak skite Sv. Đorđa. Potom poslužujemo piknik ručak u prirodi, i kranja tačka je manastir Rača.

Čarobni prsten

Jezero Perućac, krstarenje kanjonom reke Drine do Višegrada, slobodno vreme u Višegradu, putovanje uskokolosečnom muzejskom železnicom do Mokre Gore sa zaustavljanjem u manastiru Dobrun, vožnja autobusom preko Tare do Perućca i Bajine Bašte.

Drinin dan

Mitrovac šetnja, vidikovac Zelenika, dvočasovna plovidba jezerom Perućac, slobodno vreme za ručak, odmor, kupanje i veslanje na jezeru, šetnja duž toka reke Vrelo, ukrcavanje na čamce za rafting neposredno ispred brane HE Bajina Bašta i rekreativni i najatraktivniji spust rekom Drinom. Završetak raftinga kod Kućice na Drini.

Pečenje jagnjeta (praseta) na ražnju

Zanimljivo iskustvo, poseban spoj boravka u prirodi i nezaboravnog gastronomskog iskustva. Obrok u prirodi u Perućcu – gde se organizuje priprema i ručak – pečenje jagnjeta ili praseta na ražnju. Grupi je na raspolaganju jedna/dve osobe koja se brine o pečenju jagnjeta/praseta. Ovaj izlet se odlično kombinuje uz izlete Tara 1 i Tara 2.

Šta je vredno videti u okolini?

Od ostalih znamenitosti, u Bajinoj Bašti i njenoj okolini nalaze se:

Nacionalni park Tara zauzima površinu od 183 km2 i većim delom se nalazi pod zaštitom kao nacionalno dobro od najvećeg značaja, njen najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m, a pripada grupi podrinjskih planina. Prema legendi, Tara je dobila ime po slovenskom bogu Taru, koji je zbog prirodnih lepota odabrao da na njoj proživi svoj božanski život. Tara obiluje jezerima, brzacima kristalne čistoće i rečicama, gde se izdvajaju dva čuvena jezera: Perućačko i Zaovinsko. Ovo je ekološki očuvana sredina, bogata biljnim i životinjskim svetom. Na Tari su zastupljeni: jela, smrča, bor, jasika, javor, breza, a registrovano je čak 53 vrste sisara i 153 vrste ptica. Najinteresantniji i svakako najznamenitiji botanički predstavnik bogatstva Tare je čuvena Pančićeva omorika, koju je čuveni biolog otkrio 1875. godine, na strmim padinama klisure Belog Rzava i koja se može videti samo ovde.

Na jugoistočnom delu planine Tare, a 16 km od Bajine Bašte, nalazi se Kaluđerska bara, poznati turistički centar na čijoj krečnjačkoj podlozi rastu šume crnog i belog bora, jele i smrče. Ovde postoji i ski staza, na nadmorskoj visini od 1000 m, kao i staze za sankanje.  Takođe, postoji i ergela sa mogućnošću iznajmljivanja konja za rekreativno jahanje tokom letnjih meseci. Hajdučka česma se nalazi na 3 km od Kaluđerske bare. Ovo je predivno uređeno izletište, omiljeno mesto za odmor i rekreaciju stanovnika Bajine Bašte.

Možete obići i Zaovine (nalaze se u južnom delu Tare, a čuvene su po tome što su tu otkriveni fosili biljnog sveta), Sokolinu (visoravan sa prelepim livadama okružena šumama jele, smrče, bukve, koja predstavlja pravu vazdušnu banju), Mitrovac (nalazi se na 1080 m nadmorske visine i karakterističan je po povoljnim klimatskim uslovima sa velikim brojem sunčanih dana), Predov krst (na severozapadu Tare i najočuvaniji je predeo Srbije na kome se nalaze tri rezervata prirode: Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula, koje čine stanište tercijarnih biljnih i životinjskih vrsta).

Naselje Šljivovica udaljeno je 20 km od Bajine Bašte, ali vredi ga posetiti jer se tu nalazi prirodni rezervat-stanište Pančićeve omorike, kao i rezervat mešovite šume jele, smrče i bukve. Ovaj predeo privlači i zbog bogatstva različitih pejzaža, biljnih vrsta, lekovitog bilja, izvora i vodotoka, pećina…

Za goste hotela organizujemo razne izlete i posete prirodnim lepotama Nacionalnog parka Tara, vožnju čamcima rekom Drinom ili krstarenje jezerom Perućac.

Ono što se svakako ne sme zaboraviti i preskočiti je najveća manifestacija na vodi u Srbiji – Drinska Regata, koja za par dana trajanja u julu okupi oko 10 000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Save

Save

Save

Save

Save

Utisci gostiju

Rooms are clean, good looking, recently renovated. Clean towels, sheets, etc. ... Excelent location, just near waterfall and river....

Booking.com -

Wonderful place for staying through the nights and visiting TARA NATIONAL PARK....

Booking.com -

Kind staff, simple, clean environment. Simple booking process, simple administration, payment possibility with banking card....

Booking.com -

Ljubaznost osoblja, mir i tišina, priroda oko objekta....

Booking.com -

Sve nam se dopalo.Veoma čist i opremljen apartman.Odličan internet.Odlična lokacija.Ljubazno osoblje....

Booking.com -

Ljubazno osoblje, lokacija, hol....

Booking.com -

Well located in Bajina Basta. Rooms are quite big and price was very good!...

Booking.com -

Izuzetno prijatno osoblje spremno da pomogne u svakom pogledu i da boravak svojim gostima učini što prijatnijim i komfornijim. Primer: soba koju sam dobio je bila smeštena u delu koji je bio malo bučan. Na recepciji su mi odmah izašli u susret i...

Booking.com -